5 tréninkových tipů na zlepšení výskoku

O krásných smečích, při kterých se z lavičky ozve jen "Oooooou" sní snad každý basketbalista, stejně tak chce každý hráč volejbalu zarazit míč do země z co nejvyšší výšky, fotbalový bránkář vyrazit míč směřující do šibenice, či skokan do výšky překonávat stále vyšší laťky.

Těchto cílů lze dosáhnout tréninkem, který bude specificky zaměřen na výskok. I ten ale v sobě skrývá určitá úskalí a specifika, na která se v tomto článku společně podíváme.

1) Nezapomeňte hrát svůj sport

Výskok je naučená schopnost, stejně jako například hra na klavír nebo stojka. Čím více jej tedy praktikujeme, tím by se měl zákonitě více zlepšovat.

Pokud ve svém sportu skáčete často, nepřestávejte se tohoto sportu účastnit i v době, kdy podstoupíte specifický trénink na výskok. Ochudili byste se tak o efekt vašeho sportu na výskok a zároveň by vám po návratu k vašemu sportu po několika týdnech či měsících mohlo přijít, že se pohybujete jako slon v porcelánu.

Ideální je tedy váš sport skloubit s tréninkem zaměřeným na výskok

Jak zlepšit výskok? Výskok basketbal

2) Méně někdy znamená více

I když trénink výskoku není zrovna ten, u kterého byste po prvních cvicích leželi na zemi zbroceni potem a popadali dech, tak není vhodné propadnout iluzi, že tento trénink není tak náročný a tak je možné jej provádět každý den.

Hlavně u cviků, které vyžadují maximální koncentraci a aplikaci síly (při seskoku z bednu s následným výskokem do výšky apod.) dochází k únavě našeho centrálního nervového systému.

CNS je zrádný v tom, že v prvních fázích únavy nemusíte pociťovat nic zvlášního, než se dostaví celkový pocit únavy, který může vést ke zranění či syndromu "vyhoření".

Netrénujte tedy výskok každý den a dejte si vždy dostatečný časový prostor na regeneraci.

O tom, jak by regenerace mohla vypadat, se dočtete zde:

Regenerační protokol po výkonu: Co nepodcenit? 

3) Posilovna je stejně důležitá jako skákání samotné

Zapomeňte na poučky o tom, že by sportovci neměli posilovat, aby se nestali příliš mohutnými - doufám, že rady z této "doby temna" už jsou za námi.

Faktem je, že kombinací silového tréninku s tréninkem výskoku se efekt až trojnásobně zvyšuje oproti tréninku v posilovně, či nácviku jen výskoku samotného.

Chcete se dozvědět vše podstatné o technice výskoku? Jak skákat z jedné nohy pro co největší odraz, jak moc odlišnou strategii zvolit při odrazu snožmo s nákrokem v porovnání s odrazem s rozběhem? Zadejte níže svůj mail, a obdržíte ZDARMA kompletní část z knihy Jumper's Guide o technice výskoku

Někteří sportovci, pro které je posilovna druhým domovem tolik silové přípravy nepotřebují, naopak ti, kteří do ní občas jen zabloudí, mohou z tohoto tréninku těžit nejvíce.

Jaké jsou nejlepší cviky, které v posilovně můžeme na výskok provádět? To se dočtete zde:

20 nejlepších posilovacích cviků na výskok

4) Neskákejte pouze jedním směrem

Pokud vaším sportem není skok daleký, budete využívat i typy skoků, které nevedou pouze rovně. I proto je vhodné do tréninku zařadit cviky, ve kterých se objevuje skok do strany, případně skok s rotací. 

Jak zlepšit výskok? Skok do strany

5) Postupujte systematicky

Ano, systematičnost může být nudná a vy přece chcete rovnou skákat co nejvýše a v posilovně lámat činky vejpůl. Vaše tělo ale zpravidla není připraveno na nové podněty o velké intenzitě, a je tedy vhodné nejprve připravit naše šlachy na nárazy spojené s dopadem, rozhýbat naše kotníky, zlepšit svalovou koordinaci, či vybudovat silový základ v posilovně. 

Proto v prvních fázích tréninku výskoku provádějte hlavně cviky, které nevyžadují maximální silový výdej a budujte tak svou kapacitu, ze které budete posléze čerpat při snaze o co nejrychlejší aplikování síly.

Mezi takové "průpravné" cviky z hlediska tréninku výskoku a přípravy na těžší, plyometrické cviky, patří například skákání přes švihadlo, kotníkové poskoky, přeskoky na špičkách přes čáru/překážku, skoky do stran atd.

Teprve později přecházejte ke cviků z kategorie "high-impact plyometrics", jako je například depth jump, tedy seskok z bedny s následným výskokem do výšky.

V posilovně platí to stejné, nejprve si vybudujte dostatečnou kvalitu provedení daného cviku bez zátěže, a až poté přecházejte k těžším variacím. 

U dřepů by tak progrese mohla vypadat takto:
1) Modlící dřep bez zátěže

2) Dřep s jednoručkou na úrovni hrudníku

3) Zadní/čelní dřep 

4) Zadní/čelní dřep s využitím pokročilých pomůcek v podobě řetězů či odporových gum

Všechno chce svůj čas.

Shrnutí:

Hlavní poučkou tohoto článku by mělo být: nechtít všechno hned. Nezapomínejte tedy pro svou vidinu lepšího výskoku na svůj sport, nepřehánějte to s četností tréninků a buďte sebekritičtí - nepřeskakujte základy, které vám dají více, než pokročilý trénink bez dostatečného základu.

Stejně tak nebuďte zbytečně tvrdohlaví a neprovádějte cviky "přes závit". Výše jsem zmínil jako příklad dřepy, které patří mezi jedny z královských cviků. Ani ty ale nemusí být vhodné pro každého.

V tom případě je dobré mít širokou škálu cviků, ze které můžete vybírat ty nejvhodnější pro vás.

Pomůže vám v tom kniha Jumper's Guide, ve které cviků naleznete bezmála 300, a také si nebudete muset lámat hlavu s vymýšlením tréninkových plánů. Naleznete jich tam totiž 25.

Jumper's Guide 3

 


Starší článek Novější článek

Přidat komentář

Prosím berte v potaz, že komentáře musí být schváleny předtím, než budou publikovány.