Stačí pro zlepšení výskoku pouze posilovat?

Sezona už většině sportovců pomalu končí a blíží se období letních prázdnin, které lze pojmout různě - někteří hráči si budou chtít hlavně odpočinout (až moc), zatímco jiní sportovci budou chtít pracovat na svých slabinách - jednou z nich může být i výskok. A jelikož je v průběhu sezony posilovna často upozaděna, rozhodne se spousta hráčů postavit posilování na pomyslný piedestal (taky jsem nevěděl, že to slovo znám). Toto rozhodnutí však může často nadělat více škody, než užitku.

Ano, je sice prokázáno, že svalová síla má velký vliv na výšku výskoku. Velkou roli tu ale také hrají další faktory: Výskok je naučená schopnost, kterou je třeba dále rozvíjet a zlepšovat tak koordinaci, načasování, či techniku, o to více toto tvrzení platí u výskoku s rozběhem.

Viděl jsem mnoho sportovců, kteří dokáží provést dřep s 200 kg, a i z místa dokáží s přehledem vyskočit na obroučku basketbalového koše, nicméně pokud po nich podobný úkon budete požadovat i z dvojtaktu, často se stane, že pouze proletí pod síťkou - protože pro ně tento pohyb není přirozený, a nemají ho zažitý. To se sice basketbalistovi po dvouměsíčním úseku stráveném převážně v posilovně nestane, nicméně jeho výskok nemusí být po tomto období ani zdaleka takový 

Z toho důvodu se i vyvarujte toho, abyste na skákání přes léto zapomněli - přitom to není tak složité. Pro určité udržení přirozenosti prováděného pohybu si stačí občas zahrát streetball nebo beach-volleyball, aby vám po návratu na hřiště po prázdninách nepřipadal váš pohyb tak nějak těžkopádný. Pro maximální užitek ze silového tréninku je vhodné jej zkombinovat i s různými variacemi výskoků a plyometrickými cviky, nicméně jak jsem psal o pár řádků výše, stále byste neměli zapomínat hrát svůj sport, alespoň 1-2x do týdne.

Pokud vás zajímá, zda byste přes léto měli více skákat, nebo posilovat, tak se podívejte na tento článek

Nicméně pokud si chcete přečíst i něco jiného, než Honzíkovu cestu anebo knihy k maturitě, tak vše o výskoku se dozvíte v této knize, na kterou je momentálně 25% sleva.

Reference:

Bobbert, M. F., & Van Soest, A. J. (1994). Effects of muscle strengthening on vertical jump height: a simulation study. Medicine and science in sports and exercise, 26(8), 1012-1020.


Starší článek Novější článek

Přidat komentář

Prosím berte v potaz, že komentáře musí být schváleny předtím, než budou publikovány.