Více skákat, nebo posilovat?

U tréninku výskoku existuje mnoho nejasností spojených s volbou cviků a také určením poměru mezi zastoupením silové a skokanské/rychlostní složky.

V praxi však neexistuje jednotný poměr mezi těmito dvěma složkami, a vše závisí na individualitě daného jedince.

Ptáte se proč?

Pomoci v pochopení problematiky nám může tato silově-rychlostní křivka:

Sami vidíte, že vztah mezi silou a rychlostí je inverzní, to znamená, že čím větší silou ze svého maximálního potenciálu sportovec působí, tím se snižuje rychlost provedení pohybu.

Například při provádění maximálního výkonu na jedno opakování ve dřepu je rychlost minimální, zatímco při provádění výskoku bez zátěže je rychlostní složka maximální.

I jednotliví sportovci se pohybují na podobné křivce - někteří jsou více rychlostně zaměřeni, zatímco druzí oplývají rozvinutými silovými schopnostmi. V ideálním případě by se měl sportovec nacházet přibližně uprostřed této křivky.

Mnohdy tomu však takto není, a zaměření na rozvoj nevhodné složky ubližuje výkonu sportovce, který postupně prohlubuje propast mezi aspektem u něj rozvinutým a aspektem pro něj potřebným.

Jak zjistit, jestli nejsme příliš rozvinuti v jednom aspektu, zatímco v druhém pokulháváme?

Slouží k tomu jednoduchý test za využití výskoku, který slouží k posouzení toho, zda by se sportovec při zvyšování výskoku měl zaměřit více na cviky na bázi plyometrie, nebo silovou složku. Test je jednoduchý, skládá se ze dvou různých výskoků, a vypadá následovně:

1. výskok - Přejděte do podřepu tak, jako byste chtěli vyskočit, ale v této pozici ještě přibližně vteřinu setrvejte. Následně vyskočte do výšky a změřte svůj dosah. Díky setrvání ve spodní poloze se vynuluje příspěvek elastické síly způsobený podřepem, a provedení výskoku je tak čistě silové.

2. výskok - Vyskočte s podřepem co nejvýše tak, jak je to pro vás přirozené, bez pauzy ve spodní pozici a opět změřte svůj dosah. Zde je přítomen příspěvek elastické síly.

Hodnota druhého výskoku je zpravidla vždy vyšší. Pokud je rozdíl mezi dvěma výskoky malý, sportovec by se měl zaměřit více na plyometrická cvičení. V případě, že je rozdíl velký, měl by se klást větší důraz na silový trénink.

Jak však poznat, jak signifikantní vlastně rozdíl je? Slouží k tomu rovnice na těchto stránkách. Do jednotlivých kolonek zadáte naměřenou výšku výskoku v palcích a výsledek vám napoví, na který aspekt se více zaměřit.

Pokud bude výsledek menší, než 10, měli byste se zaměřit více na plyometrické cviky a také cviky, prováděné v maximální rychlosti. Jestli bude hodnota větší, než 11, měl by ve vašem snažení převládat silový trénink.

Poměrně jednoduše se tedy zdá zjistit na jaký aspekt výkonu se zaměřit. Doufám, že vám tento článek pomohl se lépe zorientovat ve svých slabinách a přednostech.

Pokud vás zajímá, jak napsat o výskoku přes 67 tisíc slov, podívejte se, co vám může nabídnout má kniha Jumper's Guide

 


Starší článek Novější článek

Přidat komentář

Prosím berte v potaz, že komentáře musí být schváleny předtím, než budou publikovány.