Chceš skákat výše? Dívej se nahoru!

Look, up in the sky, it's a bird, it's a plane? No, it's Superman!

Trénink výskoku

Opět se vám na začátku článku omlouvám za jeho infantilní začátek... Tento článek je nicméně věnován tomu, jak zlepšit svůj výskok o několik procent, a v podstatě se u toho ani nenadřít.

Vertikální výskok je stále častěji vnímám jako ukazatel síly dolních končetin. Z toho důvodu bývá pravidelně zařazován k předsezonnímu testování nejen basketbalistů nebo volejbalistů. Ať už je způsob jeho testování jakýkoliv, k lepším výsledkům vám pomůže jednoduchý trik - dívat se nahoru.1,2 

V rozsáhlé studii, která byla prováděna přes 5 let na více než 500 profesionálních sportovkyních bylo zjištěno, že umístěním objektu nad hlavu sportovkyň při snaze se jej při výskoku dotknout se zvýšil výskok po seskoku z 30 cm bedny v průměru o 5,8 %, což může představovat zlepšení okolo 1-2 centimetrů. Objekt nad hlavou sportovce totiž vede k působení vyšší silou proti podložce ze strany sportovce.

Coaching tip:

Nicméně seskok z bedny s následným výskokem slouží také k posouzení (ne)stability sportovce při dopadu a odrazu, což může vést ke zranění předního křížového vazu (ACL, jedno z nejčastějších zranění u sportovkyň), a přidání objektu nad hlavu může sloužit jako dobrá pomůcka k tomu, aby sportovce rozptýlila, a on se příliš úzkostlivě nesoustředil na svou techniku (což je v tomto případě dobře), což slouží k lepšímu posouzení stability při dopadu a odrazu.

Jak zlepšit výskok

Co si z toho vzít:

Každá mince má dvě strany. Pokud se snažíme o co nejvyšší výskok a zároveň nemáme problémy s nestabilitou kotníků/kyčlí nebo například křížovými vazy v koleni, může tato pomůcka být vhodná pro zvýšení výšky výskoku.

Nicméně pokud atlet vykazuje nestabilitu při dopadu či odrazu (kolena se propadají dovnitř, přílišné "dupání", dopadání na paty, kulacení zad atd.), není pro něj tato pomůcka vhodná, protože díky většímu vynaložení sil, vyššímu výskoku, a také změnách v biomechanických parametrech je dopad tvrdší, než obvykle, což by mohlo zvyšovat riziko zranění (a také prohlubovat chybné pohybové vzory).

Potřebuješ tedy při předsezonních testech zazářit? Víš, co máš dělat.

Potřebuješ se nejprve naučit dopadat a zůstat stabilní? Víš, co nemáš dělat.

Chceš se o tréninku výskoku dozvědět více? Víš, co si máš přečíst.

Jakub Kalus

Reference:

Ford, K. R., Myer, G. D., Smith, R. L., Byrnes, R. N., Dopirak, S. E., & Hewett, T. E. (2005). Use of an overhead goal alters vertical jump performance and biomechanics. The Journal of Strength & Conditioning Research, 19(2), 394-399.

Mok, K. M., Bahr, R., & Krosshaug, T. (2015). The effect of overhead target on the lower limb biomechanics during a vertical drop jump test in elite female athletes. Scandinavian journal of medicine & science in sports.

Wulf, G., Zachry, T., Granados, C., & Dufek, J. S. (2007). Increases in jump-and-reach height through an external focus of attention. International Journal of Sports Science & Coaching, 2(3), 275-284.


Starší článek Novější článek

Přidat komentář

Prosím berte v potaz, že komentáře musí být schváleny předtím, než budou publikovány.