Nejdůležitější vitamin pro sportovce - víte, který to je?

Po nekonečných 659 letech plných utrpení se na obloze objevilo slunce a konečně registrujeme první náznaky slunečního svitu a jeho blahodárných účinků jak na naše psychické rozpoložení, tak i na naši fyziologii. Sluneční záření je totiž nezbytné pro tvorbu vitaminu, kterému se budeme v tomto článku věnovat, tedy vitaminu D.

Vitamin D

Z potravy může být vitamin D přijímán z poměrně malého množství zdrojů. Patří sem tresčí játra, vejce a obohacované mléčné výrobky – abyste pokryli potřeby našeho organismu v zimních měsících, museli byste prakticky dennodenně konzumovat nejbohatší zdroj vitaminu D, tedy tresčí játra – a přiznejme si – kdo to má?

Hlavním zdrojem tvorby vitaminu D je tedy sluneční záření – možná si říkáte, že přichází jaro, kdy už je slunečních paprsků dostatek, a v létě budete naprosto v klidu (s pivem v ruce na zahrádce… pardon, zasnil jsem se).

  • Odehrává se však váš sport převážně v hale? Pravděpodobně nebudete slunci dostatečně vystaveni.
  • Pracujete v uzavřených prostorech? Pravděpodobně nebudete slunci dostatečně vystaveni.
  • Nechcete riskovat poškození kůže příliš velkým vystavením se slunečnímu záření? Pravděpodobně nebudete slunci dostatečně vystaveni. Asi nemá cenu spálit se jako každý druhý fanoušek moto GP, který přijede v létě bez opalovacího krému, trička, a soudnosti na víkendové závody, a poté se týden patlat panthenolem a jogurtem za účelem dostatečného příjmu vitaminu D…

Nicméně pokud se v letních měsících budete hojně pohybovat po venku, pravděpodobně nebudete odcházet z domu se slovy: „Jdu teď na 102 minut bezcílně chodit po venku abych optimalizoval svou hladinu vitaminu D“. Nejsme stroje. Kromě toho dokáže být UV záření silným karcinogenem – z toho důvodu používáme opalovací krémy a oblečení, na druhou stranu si tímto významně omezujeme tvorbu vitaminu D. Nebylo by tedy lepší vystavovat se slunci dle libosti, mazat se krémem a neriskovat spálení a vážné poškození pokožky? A zároveň mít příjem vitaminu D pod kontrolou?

Vitamin D

Podávání vitaminu D ve formě doplňku stravy má prokázané účinky na zvýšení koncentrace vitaminu D v našem organismu (vyberte si formu D3). Ale proč bychom ji vlastně měli zvyšovat a k čemu jeho dostatek vede? Optimální hladina vitaminu D má vliv na:

  • Vertikální výskok
  • Rychlost
  • Zvýšení testosteronu
  • Regeneraci – snižuje poškození svalstva a jeho bolestivost po zátěži
  • Protizánětlivé pochody
  • Pomáhá také vstřebávat minerály vápník a fosfor a významně tak napomáhá snižovat výskyt únavových zlomenin ale i celkově množství zranění zaviněných kontaktem se soupeřem či překážkou, tak i těch nekontaktních.

A proč si myslím, že váš příjem tohoto vitaminu je nedostatečný? Opakovaně se prokazuje, že pod optimální koncentrací tohoto vitaminu (75 nmol/l, ještě lépe 100 nmol/l) se nachází většina populace, ať už se bavíme o sportovcích, či „běžné“ populaci, o zástupcích severských zemí, nebo těch jižněji situovaných. K tomu připočtěte, kolik času trávíte vevnitř, a jak dlouhá byla tato poslední zima, a pravděpodobně na tom taky nebudete nejlépe. Kromě toho basketbalisté mají nedostatek tohoto vitaminu skoro ve všech případech (konkrétně 94 %, pokud jste výjimkou, smekám).

Osoby s tmavým pigmentem také vyžadují častější vystavení slunci pro tvorbu vitaminu D a jsou také snáze deficientní. Pokud tedy máte mezi svými spoluhráči osoby tmavší pleti, alespoň víte, který doplněk jim stoprocentně doporučit.

Běžně doporučovaných příjmem vitaminu D je 400-800 IU denně. Toto množství pravděpodobně zabrání přílišné deficienci, nicméně není ideální pro zajištění optimální hladiny tohoto vitaminu, a už vůbec ne u sportovců. Z toho důvodu se u sportovců doporučuje příjem mezi 2000-5000 IU denně. Osobně bych se přiklonil k příjmu 4000 IU denně v zimních a podobně škaredých měsících a 2000 IU v obdobích, ve kterých se dá žít (rozuměj – léto).

Vitamin D

Je možné příjmout příliš velké množství tohoto vitaminu? Určitě ano, a může to vést k únavě, svalové slabosti, snížené chuti k jídlu, či zvracení. Nicméně dosud nebyly zaznamenány negativní dopady vitaminu D v koncentracích nižších, než 140 nmol/l, pro jejíž překročení byste potřebovali přijímat zhruba 10000 IU denně. Dejte si tedy pozor na příliš velký příjem vitaminu D ze suplementace během letních měsíců, kdy budete zároveň vystaveni po dlouhou dobu slunečnímu záření (například na dovolené).

Shrnutí:

Máte tu vitamin, který do sebe těžce dostaneme z přirozených zdrojů, případně během letních měsíců riskujeme poškození kůže, pokud to s opalováním přeženeme. Zároveň je v našich tělech „nedostatkovým zbožím“ a návratem dosažením optimální hladiny se významně posune výkonnost sportovce i jeho odolnost vůči zraněním. Pokud trávíte většinu v sezoně v hale, vaše přirozená tvorba tohoto vitaminu bude pravděpodobně značně nedostatečná, a suplementace by pro vás měla být jasnou volbou.

Pokud se chcete o tomto vitaminu dozvědět více, stejně jako o celé škále dalších vitaminů, minerálů, či doplňků stravy, vše naleznete v knize Jumper's Guide, která je komplexním průvodcem moderního sportovce ve snaze o zlepšení výkonnosti ve všech faktorech svého výkonu.

Jumper's Guide 3


Starší článek Novější článek