Kondiční trénink pro basketbal. Jak by měl vypadat?

Tato úchvatná hra se odehrává ve velmi vysokém tempu, a jsou v ní kladeny podobné nároky na naše energetické systémy jako je tomu například u amerického fotbalu nebo hokeje. Pro jistotu to napíšu znovu: amerického fotbalu nebo hokeje... ne maratonu, přespolního běhu, ani cyklistiky.

Kondiční trénink pro basketbal

Tabulka se zastoupením jednotlivých energetických systémů pro různé sporty. Sami se podívejte, jak daleko od sebe mají basketbal a vytrvalostní běh.

Hráči během zápasu průměrně podstoupí 60 vysoce intenzivních úseků, či 40-60 maximálních výskoků. (Janeira, 1998). Průměrná tepová frekvence je cca 170 tepů za minutu, a hráči stráví více, než 75% výkonu v anaerobním stavu (McInnes et al., 1998) Doba trvání jedné čtvrtiny je poměrně krátká (například oproti fotbalu), a hráči během ní musí zůstat po celou dobu hlavně dynamičtí, a zároveň být schopni zápas "uběhat".

Hlavní cíle tréninku by měly být tyto:

  • běžet rychleji než soupeř
  • mít sílu a rovnováhu na ustání osobních soubojů
  • skákat výše (a také se odrážet rychleji) než soupeř
  • dokázat během zápasu provést více změn směru o vysoké intenzitě než soupeř

Jak tedy docílit optimální kondice? V tréninku basketbalu je spousta diskutabilních faktorů a přístupů. K některým z nich se zkusím vyjádřit.

Trénink vytrvalosti, tak jak jej známe, tedy v podobě polykání nekonečných kilometrů je často pro hráče vyšší úrovně s dobrou fyzickou kondicí zbytečný (a právem nenáviděný), jelikož na rozmezí aerobního a anaerobního prahu, ve kterém absolvují dlouhé výběhy se zřídka pohybují v zápase samotném. Jen si zkuste odehrát zápas v tempu, v kterém absolvujete výběh. Nikoho neubráníte, a pro koš soupeře také hrozbou nebudete.

Samozřejmostí je, že určitá obecná vytrvalost je potřebná, a někteří hráči ji potřebují více, než jiní (například hráči po zranění, basketbalisté s velmi špatnou kondicí,hráči po návratu z dovolené atd.). Rozvoj aerobní složky (za pomoci vytrvalostního tréninku) hráčům pomáhá hlavně v úsecích "odpočinku", jelikož cca 50 % zápasu stráví stáním či chozením, a dobře rozvinutá aerobní složka jim pomáhá obnovit zdroje energie pro další intenzivní úsek. Pravdou ale je, že většina hráčů v ČR je "vyběhaná" dostatečně na to, aby se přesunula k tréninku dalších faktorů, kterým je věnován prostor níže.

Z pohledu vytrvalosti je tedy optimálnější se zaměřit na

  • rychlostní vytrvalost - za účelem podstoupení dlouhých úseků ve velké rychlosti jako je např. sprint do protiútoku, a rychlý návrat do obrany 
  • silovou vytrvalost - pro ustání silových soubojů po dobu celého zápasu a schopnost vykonávat opakovaně výskoky či první rychlé kroky
V případě rozvoje rychlostní vytrvalosti by měl být důraz kladen na trénink přerušovaných úseků o vysoké intenzitě. V zápase tyto úseky zpravidla nepřekračují 40 vteřin, což je nutné vzít v potaz.

 

Dále se dostáváme k tréninku rychlosti, což je další faktor, o jehož tréninku lze hodiny diskutovat. Pravdou je, že žádný z hráčů v zápase nebude mít tu možnost, běžet 40 metrů rovnoměrně sprintem. Na rychlosti samotné lze samozřejmě pracovat také, ale je třeba mít na mysli to, že se jedná o aspekt nejobtížněji trénovatelný, a z velké části geneticky daný. Bude tedy záležet i na tom, kolik času má trenér na přípravu, a kolik z tohoto času je schopen odevzdat tréninku lineární rychlosti.

Nyní se dostáváme k faktorům, které mají na úspěch v zápase největší vliv. Řeč totiž bude o hbitosti a také o síle. Ať se nám to líbí, nebo ne, basketbal se stává, jako v podstatě každý sport, stále více silovým a rychlejším (a dominance silových a atleticky skvěle vybavených basketbalistů USA na posledních 3 OH nám v tomto dává za pravdu).

K čemu vám tedy je, pokud jste během léta zlepšili své tempo ve vytrvalostním běhu z 5:10 min/km na 5:00 min/km, pokud v zápase nebudete schopni provést rychle první kroky? K čemu vám je, že jste celé léto drilovali lineární sprinty, pokud v zápase samotném nedokážete efektivně měnit směry a reagovat na útočníka či uniknout obránci? Jak by mohl vypadat trénink hbitosti se můžete dočíst zde.

Dále prosím vypusťte z hlavy zažité dogma o tom, že silový trénink hráče zpomaluje. Pokud je dobře sestaven, dokáže dělat zázraky, a bude mu věnován obrovský prostor na těchto stránkách, stejně jako tréninku výše zmíněné hbitosti.

Věděli jste například, že schopnost měnit směr je z velké části ovlivněna silou vašich hýždí? Že trénink hbitosti netkví v půlhodinovém probíhání rychlostním žebříkem? Že vertikální výskok nezávisí pouze na atletičnosti hráče, ale stejně se zde projeví i hodiny strávené pod těžkou činkou v posilovně?

Vítejte na těchto stránkách, buďte nažhaveni na články, věnující se jednotlivým složkám kondice, a pojďme společně nastartovat revoluci v pojetí kondičního tréninku basketbalistů v České republice.

Jakub Kalus

Kondiční trénink basketbal - Vše o kondiční přípravě basketbalistů na jedné stránce - www.lovethegrind.cz

Reference
Janeira M., Maia J (1998) Game intensity in basketball. An interactionist view linking time-motion analysis, lactate concentration and heart rate. Coaching & Sport Science 2, 26-30.

McInnes S., Carlson J., Jones C., McKenna M (1995) The physiological loads imposed on basketball players during competition. Journal of Sports Sciences 5, 387-397.


Starší článek Novější článek

Přidat komentář

Prosím berte v potaz, že komentáře musí být schváleny předtím, než budou publikovány.