Studená sprcha po ránu? Protože nic horšího už tě v ten den nečeká.

Existuje vícero způsobů, jak se po ránu nastartovat. Někdo volí kafe a cigaretku, jiný procházku se psem, dalším poté stačí ráno zaktualizovat Instagram, a z hrůzy z ubývajících followers vyskočí adrenalin na maximální hodnoty až do večera.

Studena sprcha

Známe však i jiné způsoby, jak se nabudit hned po ránu a zároveň přispět ke svému mentálnímu zdraví i imunitě. Jedním z nich je bezpochyby sex, ten ale v tomto článku opomeneme, a budeme se věnovat metodě druhé, o něco méně příjemnější, tedy ledové sprše po probuzení.

Něco jsme pokazili, vraťme se zpátky…

Žijeme v překrásné době. Máme vytápěné domy, rodinné i ty obchodní, vyhřívané sedačky v autech, bundy prošpikované nejnovějšími technologiemi na zachování tepla, a často takřka nekonečné zásoby teplé vody na počkání. Bojíme se momentu, kdy by nám byť jen na malý okamžik mohla být zima.

V hlavě máme zafixované, že jakmile pocítíme chlad byť jen na jedinou vteřinu, je téměř jisté, že druhý den vystoupá naše teplota k bodu varu a poležíme si měsíc s angínou. Není tomu tak dávno, co mrazivé počasí bylo pro většinu populace obrovským strašákem, nicméně tato doba pominula, a nyní bojujeme spíše s civilizačními chorobami způsobenými nastavením naší kultury, která je založena na co největším vyhýbání se čemukoliv obtížnému.

Vlastníme každou pomůcku a aplikaci, která by za nás měla udělat život jednodušším, i tak nejsme šťastnější ani zdravější.

Vystavení se chladu společně s manipulací dechu jsou však velmi silní společníci, které jste se pravděpodobně nikdy neodvážili přivolat na pomoc. Pokud chcete bojovat proti stresu i nemocem, krátký pobyt v ledové vodě přijde vhod. Proč to tedy vlastně celé funguje a měli bychom začít otáčet kohoutkem ve sprchovém koutě na přesně opačnou stranu, než máme ve zvyku?

V prostředí okolo nás existují dva typy stresorů: Chronické a akutní. První jmenované na nás působí dlouhodobě a dokáží nám v průběhu času ubližovat, zatímco ty druhé jsou v omezené míře pro náš organismus prospěšné. Tak jako byste se stali nepoužitelnými pro život, pokud byste v něm nikdy nezažili pocity stresu, tak může i dlouhodobý chronický stres zhoršit Vaši kvalitu života a požitek z něj. To stejné platí u aplikování ledové vody. Nikdy po Vás nechce, abyste po dobu několika hodin váleli sudy na sjezdovce uprostřed sněhové vánice, nicméně krátká expozice chladu právě v podobě několikaminutové, či pouze několik desítek sekund trvající sprchy, může přijít vhod. Nicméně spousta z nás se akutním stresorům a těžkým podmínkám snaží co nejvíce vyhýbat. Na druhou stranu chronického stresu máme v našich životech na rozdávání.

Vybíráme si cesty nejmenšího odporu, automatické procesy před těmi manuálními, rychlé diety a snadné tréninky. A bez přítomnosti stimulů, které náš činí silnými, slábneme.

Pojďte tak znovu nalézt ztracenou sílu a nasměrovat život zpět do těch správných kolejí.

Zde jsou benefity, které od aplikování ledové sprchy můžeme očekávat:

  • Zvýšená tvorba katecholaminů a endokanabinoidů, což jsou skupiny hormonů, které Vás mají v prvním případě nabudit, v případě druhém zlepšit náladu (jedná se o stejné látky, které naleznete v marihuaně).
  • Urychlení regenerace mezi tréninky či zápasy (snížené poškození i bolestivost svalstva, menší míra zánětlivých procesů, rychlejší návrat síly do normálních mezí)
  • Zvýšená tvorba mitochondrií, které fungují jako určité energetické továrny, využitelné hlavně u sportovců, majících vytrvalostní složku ve svém výkonu

Ledová voda tak dokáže jak snížit míru pociťovaného stresu a úzkosti (díky čemuž se v poslední době začíná používat u pacientů s mentálními poruchami), tak urychlit regeneraci po náročném utkání či tréninku, což přijde vhod obzvláště tehdy, pokud má následovat další zátěž v průběhu několika hodin po posledním výkonu.

Nejlepších výsledků je dosaženo, pokud je studená sprcha aplikována společně s dechovými cvičeními a vědomou meditací. O nich a dalších benefitech této techniky se můžete dočíst v tomto e-booku:

 

Poté, co si vychutnáte chvilky v teplé vodě a vykonáte potřebnou hygienu, proveďte několik hlubokých nádechů a výdechů a nastavte si mysl do jiného režimu, a pomalu začněte otáčet kohoutkem na druhou stranu. Pokud Vám pomůže název tohoto článku v tomto procesu, tak můžete myslet na to, že nic těžšího už Vás v daný den nečeká, což je obrovská vzpruha pro Vaši mentální odolnost.

Ledová sprcha nikdy není vyloženě příjemná. O tom, jaký z ní budete mít užitek rozhoduje Vaše mysl a také dostatečně častý nácvik. Pokud se však nechcete stát obětmi svého stresu, je třeba proti němu adekvátně bojovat. A není mnoho podobných technik, které by vás dokázaly tak zocelit, jako právě tato.

Pokud se Vám tento článek líbil a věříte, že může studená sprcha pomoci i Vašim známým, budu moc rád za jeho sdílení. Děkuji


Starší článek Novější článek