Vítězství mysli nad tělem: Wim Hofova metoda

Nepopsatelné pocity euforie, úleva od bolesti fyzické i psychické, rychlejší regenerace. To jsou jen některé benefity, které může nabídnout takzvaná Wim Hofova metoda. V posledních letech a měsících také vychází zajímavé studie, které vysvětlují mechanismy jejího fungování. My se tedy společně podíváme této technice pod pokličku.

Wim Hofova metoda

Tato metoda je pojmenována po svém zakladateli, nizozemském „ledovém muži“ Wimu Hofovi, který již po mnoho let tvoří různorodé rekordy v extrémních disciplínách jako jsou: výdrž v kádi s ledovou vodou po dobu necelých dvou hodin, případně nejdelší uplavaný úsek pod zamrzlou hladinou.

Mnoha lidem se tento člověk může jevit přinejmenším jako podivín. Vždyť přece chodit po zasněžených horách bez oblečení je čiré bláznovství. A co teprve uběhnout maraton v šortkách při teplotách klesajících až ke 20 stupňům pod nulou? Případně pokud se najdou Wimovi sympatizanti, vždy jeho schopnosti svedou na něco výjimečného v jeho genetické výbavě. Povyk okolo tohoto muže neunikl ani vědcům, kteří se začali zajímat o to, zda je na tomto muži skutečně něco výjimečného, nebo zda podobných výsledků může dosáhnout každý z nás

A dá se říci, že Wim Hof předběhl jak dobu, tak vědu, která díky němu a jeho metodě nyní přichází na úžasná zjištění o našem organismu a našich schopnostech.

Metoda samotná sestává ze 3 podsložek:

1) Dýchání: Při něm dochází u této metody k řízené hyperventilaci následované zadržením dechu s následnými několika nádechy a výdechy. 

2) Vystavení se chladu: Ponoření se do ledové vody, případně pobyt v mrazivém počasí

3) Meditace: Vnímání vlastního těla se zaměřením na zklidnění mysli a hluboké dýchání

Pojďme se nyní společně podívat na to, jak každá složka přispívá k účinnosti této metody.

Náš autonomní nervový systém, tedy ten, který bychom neměli být schopni vědomě ovládat, je zodpovědný za naši termoregulaci, tedy i za ochranu našeho těla před velkými výkyvy v teplotě okolo nás. Je to jednou z hlavních funkcí našeho centrálního nervového systému, která byla do jisté míry stěžejní pro naše přežití. Chlad u nás obecně vyvolává nepříjemné pocity, díky kterým se mu snažíme instinktivně vyhýbat.

A pokud je naše termoregulace řízena nevědomě, jak bychom mohli vůbec být schopni se proti účinkům chladu obrnit, pokud bychom nad nimi neměli žádnou kontrolu?

 

 

Pokud dokážeme chlad tolerovat jen krátce a vyhýbáme se mu, jak je možné, že někdo poté vydrží skoro 2 hodiny v kádi s ledovou vodou?

Vědci si dali za úkol zjistit, jak moc velkou roli může mít vědomá manipulace s našimi emocemi a vnímáním (například pomocí meditace) na naše fyziologické procesy. Zdá se totiž, že náš „ledový muž“ dokáže díky své metodě regulovat svůj autonomní nervový systém v přítomnosti velkého chladu.

Pokud vědci porovnávali odpověď organismu Wima Hofa s „obyčejnými smrtelníky“, případně Hofa využívajícího svou metodu oproti tomu, který měl přikázáno ji nevyužít, přišli na to, že „Iceman“ má během vystavení se chladu za využití své metody stálou teplotu své pokožky a také odlišnou aktivitu v různých částech mozku oproti těmto osobám. K tomu byla využita technika takzvané funkční magnetické rezonance, schopná zaznamenávat odezvy mozku na různé podněty. Které oblasti to byly a proč je to pro pochopení účinnosti této metody důležité?

V „normálním“ případě roste nebo klesá teplota naší kůže v závislosti na okolním prostředí. Při využití Wim Hofovy metody tomu tak ale nebylo, a teplota zůstávala konstantní během celého experimentu.

Wim Hofova metoda je pouze jednou z celé plejády technik, které se věnuji ve své nové knize s názvem Cesta na vrchol. V této knize se dozvíte vše podstatné o regeneračních technikách, výživových postupech pro optimalizaci výkonnosti, či těch nejefektivnějších postupech pro zlepšení kvality spánku. Jedná se o komplexní knihu pro všechny sportovce, která právě vstoupila do předprodeje.

Všechno je to v hlavě…

Vědci zaznamenali zvýšenou aktivitu v oblasti mozku s názvem substantia grisea centralis, což je šedá hmota nacházející se ve středním mozku, obklopující jeho malou část s názvem Aquaductus cerebri. Tato oblast dokáže:

  • Regulovat tepovou frekvenci a krevní tlak
  • Ovlivňovat autonomní procesy
  • Vyvolávat analgezi = tlumí bolest

U poslední vyjmenované vlastnosti se na chvíli zastavme. Tato oblast už je skoro po 50 let známá právě pro své analgetické vlastnosti, připisované tomu, že tlumí aktivitu míšních neuronů zapojených do signalizace spojené s bolestí. Díky zvýšené aktivitě této oblasti tak můžeme krátkodobě tlumit pocity bolesti (otázkou je, zda při rekordu Wim Hofově rekordu, při kterém vydržel skoro 2 hodiny v ledové kádi, ještě můžeme mluvit o „krátkodobé aktivitě“.

Nicméně u jedinců, kteří tuto metodu nevyužili, k žádnému zvýšení aktivity nedošlo. Tím získáváme další díl do mozaiky pochopení „paranormálních“ schopností nizozemského otužilce. Podařilo se mu dosáhnout něčeho, co jsme ještě donedávna považovali za nemožné: Nabourat fungování autonomního centrálního nervového systému.

Na druhou stranu snížená aktivita během vystavení se chladu byla zaznamenána také v takzvané insulární části mozku, nacházející se v nejmladší části našeho mozku díky čemuž dokáže Wim Hof (a lidé, kteří dostatečně dlouho a často praktikují jeho metodu) udržet pozornost na své „já“ během pobytu v ledové vodě.

Obou těchto jevů bylo dosaženo díky práci s dechem, kterou Wim Hof vyznává, a také díky dosažení stavu meditace při vystavení se chladu. Práce s dechem a dosažení hyperventilace vede ke zvýšenému vyplavování stresových hormonů kortizolu a norepinefrinu (které mohou mít efekt na tlumení bolesti) a aktivaci sympatiku, což vede k zvýšenému metabolismu glukosy, díky čemuž se tvoří teplo, které se uvolňuje do prostoru plic a také ohřívá cirkulující krev. Toto může napomoci k udržení stálé tělesné teploty během vystavení se chladu.

Pokud budete chtít doporučit či zaslat studie, které se této tématice věnují, nebojte se mne kontaktovat na info@lovethegrind.cz, případně na mých sociálních sítích.

Tato metoda také vede k vyšší tvorbě takzvaných endokanabinoidů, které mají na naši mysl podobné účinky, jako, ano, tušíte správně, cannabis, což vysvětluje stav euforie a dobré nálady, kterou vyznavači této metody pociťují po či během ponoření se do ledové vody, a které zároveň napomáhají k tlumení bolesti a potlačení zánětlivých procesů či otoku (ty jsou přítomny například po náročném silovém tréninku).

Je nádherné, jak moc se nám naše tělo snaží pomoci a "oblbnout" nás v případech, které pro člověka mohou být nepříjemné či bolestivé.

Zaujala Vás Wim Hofova metoda či aplikace studené vody na náš organismus a chtěli byste také zažít některý z pozitivních účinků této techniky?

Vše podstatné se dozvíte v tomto e-booku, který je zcela ZDARMA:

Stačí vložit níže Váš e-mail a přihlásit se tak k odběru novinek ze světa kondičního tréninku či výživy a knížka Vám ihned přistane v e-mailu.

Poznámka na závěr: Tento článek, stejně jako všechny další na tomto webu jsou psány zadarmo a bez vidiny zisku v mém volném čase. Jejich cílem je pomoci co nejšiřšímu okruhu sportovců zlepšit přístup k tréninku a regeneraci a umožnit jim přístup k nejnovějším a vědecky podloženým informacím. Z toho důvodu budu rád za každé sdílení článku s vašimi kolegy, svěřenci, či spoluhráči. Vaše odezva a snaha zlepšit všechny ve svém okolí je pro mě hnacím motorem, děkuji!


Starší článek Novější článek