Jak urychlit regeneraci mezi dvěma utkání v jeden den?

Zatímco pro některé z vás jsou dvouzápasy v jeden den jen vzpomínkou na minulost a mládežnická léta, pro mnoho sportovců jsou stále aktuální, ať už díky povaze samotného sportu, anebo při turnajích před sezónou.

⁣⁣Jak se cítit lépe, pokud mezi utkáními máme jen několik desítek minut či hodin? ⁣⁣

2 zápasy za den, regenerace

První fáze: Po skončení výkonu se snažíme doplnit elektrolyty, ztracené při fyzické aktivitě v potu, a v tomto případě využijeme i aktivní regenerace v podobě vyjetí na kole či výklusu (0-10 minut po výkonu). A co strečink po výkonu? Nejsem jeho zastáncem ve všech případech, ale v tomto specifickém, kdy se snažíme co nejrychleji dostat tělo do klidového režimu a snížit bolestivost namáhaného svalstva, své místo má.

Druhá fáze: Zde se snažíme doplnit sacharidy a bílkoviny pro doplnění energie, podporu imunity a zahnání pocitu hladu (10-30 minut po výkonu). Vhodné je, pokud to je možné, využít i kontrastní terapii (střídání teplé a studené vody 5x1 minuta každá, končit teplou), či krátký pobyt v ledové lázni (do 5 minut). Pokud máme více času mezi zápasy můžeme využít i krátké masáže ať už s pomocí, či za využití pomůcek jako je Theragun.

Třetí fáze: Zde se snažíme udržet svalstvo v teple a "pod tlakem" za využití kompresních nohavic či kalhot. Využít lze i technik pro relaxaci v podobě dechových cvičení, meditace, nebo poslechu oblíbené hudby.⁣⁣

⁣⁣Poté už samozřejmě následuje další rozehřátí před výkonem.

Délka jednotlivých prostojů se vždy liší, a všechny fáze by šly stihnout hlavně u pauz, delších než 90 minut, nicméně i při krátké pauze bychom se měli splnit základní úkoly jako je doplnění elektrolytů a živin a snaha o přechod do klidového stavu. Pokud máme alespoň hodinu mezi utkáními, poté přichází vhodný čas na kontrastní terapii či lázeň a další postupy.


Starší článek Novější článek