Co si (ne)přečíst? Leden 2017

Leden je pro mnohé z nás měsícem plným práce, zkoušek, a nadávání na počasí. Nicméně brzký západ slunce a dlouhé noci vybízí k volbě knihy pro strávení volného času. Zde jsou 3 krátké recenze na knihy, které se možná objevily i pod Vaším stromečkem, případně jste o ně zavadili pohledem při výběru dárků pro své blízké.

Adam Grant - Originály

Mezinárodní bestseller, který pojednává o tom, jak dokáže skupinové myšlení ovlivnit myšlení jednotlivců, a jak prosadit originální myšlenky v nepříznivých podmínkách - alespoň takový by měl být účel knihy.

Upřímně musím říci, že kniha příliš nedostála svému názvu a nabídla spíše směs různých událostí, které více či méně vyžadovaly originální přístup - většinou jsou to však případy, které se autorovi "hodily do krámu" a knize chybí určitý koncept. Nedostatek koherence jednotlivých myšlenek jsem si uvědomil zhruba v půlce knihy, kdy jsem se musel sám sebe zeptat: "o čem to vlastně je"?

I přesto, že je psána čtivě (hlavně první kapitoly), tak skutečně cenných informací nebo rad zde naleznete pomálu, a kniha postupně "ztrácí dech" a některé pasáže vyloženě nudí (například asi 50 stran o sufražetkách v USA mě nutilo mlátit hlavou do stolu).

Nejcennějším poznatkem z knihy, které jsem si odnesl, byla důležitost prokrastinace a nutnost uzrání myšlenek před přechodem v činy. Na mnoha historických událostech autor popsal, jaký měla určitá forma prokrastinace pozitivní dopad na finální výsledek - což v době, ve které se každý bojí, aby jen na minutu neprokrastinoval, bylo příjemné zjištění - některé věci si jednoduše žádají svůj čas (obzvláště ty, na ktercýh záleží)

Celkově je zde však originálních myšlenek pomálu, a v odvětví knih o osobním rozvoji bych toto dílo zařadil spíše k průměru.

Hodnocení 5/10

 

Alex Ferguson - Leading

Kdo jiný může dávat rady o vrcholném managementu, než tato legenda Manchesteru United, která strávila vedením tohoto týmu 26 let, a učinila z něj pravý velkoklub. 

Z knihy lze cítit obrovský profesionalismus a pracovní nasazení tohoto trenéra, stejně jako výjimečná láska ke svému povolání. Jsou zde mnohem lépe aplikovatelné, lidsky podané, poznatky z praxe, než je tomu v mnoha knihách o osobním rozvoji nebo managementu.

Z jednotlivých kousků skládačky, jako jsou například důležitost včasného příchodu do práce/na schůzku, férový přístup ke všem, disciplína, a snaha dlouhodobý rozvoj, vznikl i díky tomuto muži jeden z nejlépe fungujících sportovních týmů současnosti a velmi silná značka.

Každý fanda fotbalu se jistě bude rozplývat u pasáží o Ronaldovi, Beckhamovi, či Giggsovi a rád nahlédne na interní fungování týmu, stejně jako mnohé překvapí, jaký obrovský zájem měl Manchester o Petra Čecha. O tom však kniha primárně není, ale jednoznačně jí tyo krátké epizody přidávají na čtivosti.

Co umožnilo siru Fergusonovi vydržet na své pozici tak dlouho? Pravděpodobně férovost k hráčům, ale zároveň určitý odstup - i přesto, že Manchester za dobu jeho působení vyhrál nespočet trofejí, tento trenér se na oslavách vždy zdržel jen krátce, protože věděl, jaký dopad by mělo na fungování mužstva, pokud by zůstal s týmem do ranních hodin - většinou odešel brzy a pomalu přemýšlel o krocích pro další sezonu. 

Jednoznačně z knihy může těžit každý trenér ať už oblastního celku, nebo špičkového týmu, to samé platí i o manažerech ve sportovním, či jiném odvětví.

Vřele doporučuju!

Hodnocení: 9/10

 

Dave Eggers - The Circle

Četli jste 1984 od Orwella a běhal Vám mráz po zádech při představě, s jakou přesností dokázal autor předpovědět chod dějin? V tom případě po přečtení této knihy budete chtít hodit notebookem o zeď a zrušit si účty na všech sociálních sítích.

V tomto románu, který se odehrává přibližně v letech 2020-2025 (čas však zde není specifikován) se hlavní hrdinka dostane ke práci ve společnosti, která vynalezla sociální síť, umožňující provádět mnoho akcí z jednoho profilu (něco jako Facebook, Twitter, YouTube, banka a Google spojený dohromady).

Postupně je hlavní hrdinka nucena na sociálních sítích stále více angažovat, což vede k rozpadu jejího skutečného sociálního života a rozvoj firmy vede k ustanovení určitého totalitnímu režimu, ve kterém ví všichni o všech všechno, a pokud někdo není zcela transparentní, znamená to, že něco tají, a měl by být na okraji společnosti. Víc vám prozrazovat nebudu, jedná se však o jednu z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl.

Kdybych měl tu moc Vás o něco prosit, tak bych ji využil nyní, a poprosil Vás o její přečtení.

Hodnocení: 10/10

Za měsíc se budete moci těšit na další recenze knih z různých odvětví. Doufám, že vám některý z tipů v tomto krátkém článku pomohl.
                                                                                                                 Jakub Kalus


Starší článek