10 knižních tipů pro sportovce a trenéry

Knihy a články by měly být denním chlebem každého úspěšného kouče, a mnoho informací z nich mohou načerpat i sportovci samotní. Z toho důvodu se s vámi chci podělit o ty, které nejvíce ovlivnily (a stále ještě ovlivňují) mne.

Kdo mne zná, ten ví, že nejsem přílišným zastáncem tuzemské odborné literatury, z toho důvodu se rovnou omlouvám, že ve výčtu není žádný titul napsaný původně v našem jazyce. Některé z knih se ale svého překladu dočkaly.

Abych vás nadále nezdržoval, zde je seznam knih, které mne na cestě sportovním světem ovlivnily prozatím nejvíce.

Trénink a vše okolo něj:

1) Ron McKeefery - CEO Strength Coach

Kniha, kterou by se měl snažit přečíst každý aspirující trenér či podnikatel ve sportovním odvětví. Naleznete zde skvělé rady ohledně efektivity práce, umění se prodat, umění vést a trénovat lidi atd. Ron McKeefery získal v minulém roce ocenění asociace NSCA pro nejlepšího trenéra na univerzitní úrovni, je to tedy ten pravý člověk, který vám může poradit.

 

2) Jon Goodman - Ignite The Fire

Skvělá příručka pro všechny osobní trenéry. Jak přistupovat ke klientovi, jak reagovat na jeho rozpoložení, jak postavit trénink, jak vyjednávat a mnoho dalšího.

3) Joel Smith - Vertical Foundations

Jako autor knihy, zaměřené na zvyšování výskoku musím smeknout před touto knihou člověka, který mi pomáhal v době jejího vzniku, a který toho ví o technice výskoku i jeho tréninku, jako málokdo

4) Vladimir Zatsiorsky, William Kraemer - Science and Practice of Strength Training (překlad "Silový trénink - Praxe a věda)

Bible pro každého, kdo se zajímá o posilování, zvyšování síly a výkonnosti. Nestárnoucí klasika, která existuje i v českém překladu.

Výživa:

5) Lisa Dorfman - Performance Nutrition for Football

I když je tato kniha zaměřena primárně na americké fotbalisty, naleznete zde vše potřebné i pro ostatní sporty (jen si budete muset trochu více hlídat kalorický příjem :) )

6) Dan Benardot - Advanced Sports Nutrition

Uznávám, že jako někdo, kdo se snaží mít k problematice výživy vědecký přístup, mám s knihami o stravě docela velký problém (většinou je přestávám číst okolo strany č.20...). Toto je ale světlá výjimka a skvělá kniha, zaměřená na sportovní výživu. Zároveň se ale nejedná o nudnou učebnici.

7) Ron A. Thompson, Roberta Trattner Sherman - Eating disorders in sport

Poruchy příjmu potravy jsou ve sportu poměrně časté, hlavně v kategoriích, kde jsou sportovci rozdělováni dle váhy, či posuzováni na základě vzhledu. Jak poznat, že někdo trpí těmito poruchami, a jak s takovými osobami efektivně komunikovat a pracovat? To naleznete v této knize.

Ostatní:

8) James Kerr - Legacy

Kniha o kultuře ragbistů Nového Zélandu, o jejich rituálech, týmové soudržnosti a mnohém dalším. V knize naleznete mnoho rad ohledně vedení týmu a udržování správné týmové chemie.

9) Chip and Dan Heath - Made to Stick (v českém překladu "Nápad za milion")

Proč se některé nápady uchytí a jiné ne? Proč si některé reklamy dokážeme ihned zapamatovat a jiné s námi ani nehnou? Přesně na to se v této úžasné knize podívali bratři Heathovi.

10) Matthew Syed - Bounce

Co když je talent pouze mýtus? Jak moc velkou roli v našem úspěchu hraje genetika? Stojí za naším úspěchem pouze tisíce hodin dřiny? A kolik hodin vlastně trvá, než dosáhneme pomyslného vrcholu?

Je mnoho knih, které se na tento seznam nedostaly. Některé z nich ale budou postupně představovány v pravidelných recenzích na těchto stránkách, na které se můžete těšit.


Novější článek